Serowe kluski kładzione, część ugotowana, część w formie placuszków pieczonych na patelni, mus truskawkowo-jogurtowo-miodowy, truskawki, maca z miodem, herbata czerwona |
twaróg (nie wiem ile go było, ale pewnie około 200-250g)
białko
czubata łyżka mąki pełnoziarnistej (zależy od tego jak mokry jest twaróg czasem daję więcej)
aromat np. waniliowy
można posłodzić do smaku
Wszystko trzeba zagnieść. Twaróg można zmiksować jeśli komuś przeszkadzają grudki.Ciasto ma się nie kleić do rąk, jeśli się klei to dodać jeszcze mąki.
Kluski wrzucać na wrzątek. Placuszki formować, otoczyć jeszcze dodatkowo mące i kłaść na rozgrzanej, przetartej tłuszczem patelni.
Ja te kluski często modyfikuję. Dodaje np. mannę, kaszę kukurydzianą, siemię lniane mielone, otręby, mąkę kukurydzianą, owsianą,zdarzyło mi się dodać budyń.