Szukaj na tym blogu

czwartek, 23 lutego 2012

36. Krówkowy poranek

Pudding lniany krówkowy, z jogurtem naturalnym i gruszką
"ciasteczka" na szybko krówkowo-zbożowe
inka karmelowa z mlekiem

Pudding lniano-krówkowy
1 łyżeczka czubata budyniu krówkowego
1/2 szklanki mleka
posłodzić do smaku
Z tego ugotować budyń. Do ugotowanego gorącego budyniu dodać 1,5 łyżki mielonego lnu. Wlać do naczynka/foremki odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

"Ciasteczka"
Budyń ugotować jak wyżej.Do gorącego wsypać około 4 łyżki płatków (obojętnie jakich np.żytnie,owsiane mieszankę różnych) , 2 czubate łyżki otrębów(jakichkolwiek), można dodać jeszcze len, zarodki, bakalie, według gustu.
Wymieszać wszystko dokładnie. Poczekać chwilę,bo odrobinę nasiąknie i zgęstnieje.
Formować dowolnie, placuszki, kuleczki. Obtoczyć w zarodkach i otrębach (lub mieszance tego i tego).  Wstawić do lodówki, żeby trochę stwardniały. Dobre są też na następny dzień, same albo z mlekiem. Ja najbardziej lubię zimne i posmarowane masłem orzechowym.
Można przygrzać placuszki na patelni i jeść na ciepło.

Archiwum bloga