Szukaj na tym blogu

wtorek, 14 lutego 2012

27. Surimi i brokuł

Surimi zamarynowane (oliwa, zioła prowansalskie, gorczyca czosnek)
i zapieczone z brokułami i resztkami serka wiejskiego
I teraz już jestem na bieżąco. :)

26. Owsianka sernikowa

Owsianka sernikowa według przepisu Kikimory
fistaszki,
kawa
Owsianka jest naprawdę pyszna :) Dziękuję za przepis.
I tym oto postem zakończyłam przenosiny z dawnego bloga i nadrobiłam zaległości. :)

25. Placek, owoce i kakao

Placek z blachy :) z powidłami domowymi i zsiadłym mlekiem,
jabłko i czerwona pomarańcza,
kakao

24. Skromne śniadanko i do babci :)

Serek wiejski z cynamonem, miodem i płatkami migdałów,
koktajl baaardzo gęsty (banan, szpinak jabłko, jogurt naturalny)

23. Płatki ze zsiadłym mlekiem i koktajl

Mix płatków (owsiane, żytnie,orkiszowe, jęczmienne,gryczane) ze zsiadłym mlekiem,
czerwona pomarańcza,
koktajl (zsiadłe mleko, maliny, truskawki, resztki jagód)
herbata owocowa

22. Zapiekanka chlebowa

Bagietka pełnoziarnista maczana w mleku, jajku i miodzie
przekładana jabłkiem, polana resztkami serka wiejskiego z miodem i cynamonem.
Całość posypana raz jeszcze cynamonem i zapieczona.
Inka korzenna z mlekiem
(paskudne zdjęcia wiem... baterie w aparacie padły zanim to przełożyłam na talerzyk)

21. Kasza jaglana, kefir i dynia

Pudding z kaszy jaglanej waniliowy,zatopiony w kefirze, z płatkami kukurydzianymi
Miała być zupa mleczna z dyni ale chciałam wykorzystać resztę kefiru więc wyszła:
dynia marynowana na słodko ugotowana na mus, z goździkami, przyprawą do piernika, cynamonem, imbirem.
Trochę przestudzone i zmieszane z kefirem. Ozdobione płatkami migdałów w cynamonie, goździkami, kawałkami dyni i trójkącikami z pieczywa chrupkiego
I cytrynka wylądowała w herbatce :)

20. Makaron z truskawkami

Własnoręcznie robiony makaron pełnoziarnisty - cynamonowy
polany truskawkami zmiskowanymi z jogurtem naturalnym, serkiem wiejskim i całymi truskawkami
inka korzenna (gdzieś tam obok)

19. Ptasie mleczko.

Ptasie mleczko z jogurtu naturalnego i białka
Część waniliowa, część malinowa.
Z serkiem wiejskim cynamonowym, gorzką czekoladą i jogurtem naturalnym z kakao.
Na koniec dorzuciłam jeszcze kilka malin :)
Zazwyczaj takie ptasie mleczko powstaje kiedy nieuchronnie zbliża się termin ważności dużego jogurtu zalegającego w lodówce :) Chyba, że jest to przemyślana akcja. Wtedy używam jogurtu naturalnego bakoma bardzo gęstego bez dodatku cukru. Odpowiada mi konsystencja i smak.



  • Użyłam dużego jogurtu naturalnego 450g (część zjadłam zanim zaczęłam cokolwiek robić).    Wyjęłam go wcześniej z lodówki żeby się trochę ogrzał.* Posłodziłam i dodałam kilka kropli aromatu waniliowego.

  • Łyżkę żelatyny rozpuściłam w gorącej wodzie. Wody daję na oko tyle, żeby żelatyna się dobrze rozpuściła. (mój jogurt był rzadki , jeśli jest gęstszy można dać mniej).

  • Ubiłam białko jaja**, dodałam jogurt i krótko zmiksowałam. Wlałam do tego powoli rozpuszczoną żelatynę cały czas miksując, żeby nie zrobiły się grudki.                                                                             
  • Powstałe w ten sposób "ptasie mleczko" wlałam do miseczki***. Mniejszą część zostawiłam, żeby zrobić czerwoną wersję.
  • Do tego co zostało wlałam trochę soku malinowego, ale kolor był słaby. Nie chciałam przesłodzić, dlatego dodałam kilka kropli soku buraczkowego. Uznałam kolor jest ok :) Wlałam to co powstało do małego kubeczka.
  • Naczynka wstawiłam do lodówki. Na noc. Unikam w ten sposób zjedzenia jeszcze nie zsiadłego specyfiku.
  • Rano wyjęłam, ozdobiłam i zjadłam.

* Lepiej żeby jogurt był w temp. pokojowej wtedy łatwiej uniknąć "kulkowania" się żelatyny.
** Białko nie jest konieczne, ale nadaje puszystej konsystencji. Ja jem od dziecka surowe jajka, ale wiem, ze nie każdy jest tego zwolennikiem.
***Miseczki, kubeczki itp. dobrze jest wcześniej opłukać w zimnej wodzie. We wszystkich puddingach to stosuję i bezproblemowo odchodzą od naczynek.


Zdarza mi się często wrzucać do środka maliny, truskawki, galaretki kolorowe pokrojone w kostkę itp.
Wtedy po dodaniu żelatyny,zmiksowaniu całości wrzucam dodatki, krótko mieszam i przelewam do foremek. Można też już po wlaniu do foremki poukładać np.owoce.
To chyba tyle.Pewnie strasznie to chaotyczne, więc z góry mówię, że mi przykro :P

18. Owsianka płatkowo owocowa

Owsiankowy mix na maślance ułożony warstwowo z musem rabarbarowym,
z płatkami kukurydzianymi, i truskawkami
kawa

17. Omlet trochę inaczej

Omlet bananowy, nadziany kaszą kuskus na waniliowym mleku z rodzynkami i cynamonem, polany jogurtem naturalnym z cynamonem.
Koktajl (szpinak, kefir, len mielony banan)

16. Ryz jajeczno-mleczny, jabłkowo-dyniowo-korzenny.

Ryz jajeczno-mleczny, jabłkowo-dyniowo-korzenny.
Czyli pełna improwizacja...
Ugotowałam ryż, wrzuciłam na patelnię i podlałam mlekiem. Chwilę podsmażyłam i dodałam jajko roztrzepane z niewielką ilością mleka i aromatem waniliowym.
Poczekałam aż się trochę zetnie i oblepi ryż.
Wcześniej ugotowałam jabłko z suszonymi śliwkami, rodzynkami i podprażonymi orzechami. Dodałam do tego cynamon i przyprawę do piernika.
Na ryż nałożyłam jabłka, polałam to jogurtem (przez przypadek znalazłam jeszcze trochę dynię marynowaną na słodko w lodówce), dodałam dynię(resztki których nie zdążyłam zjeść prosto ze słoiczka) i posypałam cynamonem.
To chyba koniec mojego wywodu :) Wygadałam się.

15. Gofry

Papaya narobiła mi smaka na gofry. Skorzystałam z tego przepisu.
Może nie są zbyt pięknie ozdobione, ale chciałam je po prostu jak najszybciej zjeść :)
Zjadłam je z serkiem wiejskim i powidłami, oraz z musem (zblendowane mrożone maliny, jagody i truskawki) i jogurtem naturalnym
kujawianka z mlekiem
P.S Dodam jeszcze, że od dziś jest to moje ulubione ciasto na gofry. Było pyszne i super się smażyło :)
W najbliższym czasie na pewno powtórzę.

14. Nieoczekiwana zmiana planów. Pierożki które miały być drożdżówkami.

Pierożki wykonane według tego przepisu na drożdżówki pełnoziarniste,
nadziane pieczonym jabłkiem z cynamonem, część z resztkami sera białego,
polane jogurtem naturalnym,
mleko

13. Pudding na puddingu II

I znowu puddingi...
Pudding jaglany (z aromatem rumowym) na czekoladowym puddingu lnianym budyniowym
z wiśniami i czereśniami z kompotu
herbata wiśnia z żurawiną i granatem

12. Kasza kukurydziana

Kasza kukurydziana  przykryta startym jabłkiem z sokiem cytrynowym,
z mandarynką i herbatnikami
kawa z mlekiem

Archiwum bloga