Szukaj na tym blogu

czwartek, 1 marca 2012

42. Placek sodowy z patelni.

Placuszek sodowy z patelni, serek wiejski (z imbirem, przyprawą do piernika i cynamonem),
dżem pomarańcza-jabłko-dynia, powidła
grejpfrut
zielona herbata z kawałkami pomarańcza i grejpfruta



Placek zrobiłam tak:
1/2 szklanki mąki
szczypta soli*
soda (na koniec łyżeczki)*
ok.3 łyżeczki zsiadłego mleka (moje było bardzo gęste), lub kefiru

Wymieszać suche składniki. Dodawać po łyżeczce zsiadłego mleka/ kefiru i zagniatać ciasto. Ma być miękkie i elastyczne ale nie lepić się do rąk.
Rozwałkować placek , można podsypać mąką. Dość cienki bo inaczej się nie upiecze w środku.
Rozgrzać patelnie (najlepiej z grubym dnem) i piec na sucho na wolnym  ogniu. Piecze się dość długo. Trzeba co jakiś czas przewracać.

*Można dodać więcej sody lub soli (albo inne przyprawy do smaku)

Archiwum bloga